Het Willem Ruis probleem

Een aantal jaren geleden was de Willem Ruis show een populair tv-programma, waarin grote prijzen gewonnen konden worden. Gemakkelijk was dat niet. De winnaar moest namelijk ook nog een gokje wagen. Dat ging als volgt:
De prijswinnaar kreeg drie deuren te zien. Achter één van deze deuren zat de hoofdprijs, achter de twee andere deuren zaten kleine troostprijzen. De winnaar moest een deur kiezen. Daarna liet Willem Ruis een andere deur opendoen, natuurlijk niet de deur met de hoofdprijs, maar een van de deuren met troostprijzen. Willem Ruis vroeg dan: "WIL JE NOG WISSELEN?".

Er zijn dus nog twee deuren dicht, de deur die je eerst gekozen hebt en een andere. De vraag is: moet je nu naar die andere deur gaan of moet je bij je keuze blijven? Wanneer is de kans op de hoofdprijs het grootst? Maakt het misschien niet uit?
Deze vraag is niet zo gemakkelijk. Om een idee te krijgen kun je het spel een paar keer naspelen. Misschien krijg je zo een idee. Je kunt ook zien wat alle andere mensen, die dit spel op Internet gespeeld hebben, gedaan hebben.

Spelen?

Wil je het spelen, ga dan naar de simulatie.

Proefproject BVENet

De Willem-Ruis-applet is ontwikkeld in het kader van een proefproject van BVENet, het netwerk van het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie.

Java-applet ontwikkeld door Paul Bergervoet (paul@fi.uu.nl) en Wim van Velthoven (wim@fi.uu.nl)