Groei

Groei: Bediening en bedoeling

Met de interactieve toepassing Groei kun je de invloed zien van verschillende groeifactoren en beginwaarden op het verloop van een groeiproces en kunnen verschillende soorten van groei met elkaar vergeleken worden.

Bediening

Schermopbouw: drie schermpjes

A) linksboven een vol(of leeg)lopend scherm met bacterin, amoebes of iets anders engs of leuks. (Bij leegloop verdwijnende moleculen o.i.d.)
B) rechtsboven een grafiekenscherm met het grafisch verloop van het proces van het linkerscherm (formules van de vorm y = a^ g^xÊ b met a, g en b 'vrij' te kiezen via paneeltje).
Leerlingen kunnen het proces op elk moment, dus met elke willekeurige startwaarde laten beginnen en kunnen bovendien vrij de groeifactor kiezen. Te regelen via paneeltjes.
C) Linksonder een scherm waarin in principe hetzelfde gebeurt als linksboven, maar dan met dezelfde beginsituatie en andere groeifactor of met dezelfde groeifactor en een andere startwaarde.
D) Rechtsonder weer de bijbehorende grafiek, Op deze manier krijgen leerlingen een vrij goed beeld van effecten die optreden bij variatie van de parameters bij exponentiele groei.

Bedoeling

Doel van dit applet is de leerling op een visuele manier te laten ervaren wat exponenti‘le groei is en wat de invloed is van de verschillende groeifactoren en beginwaarden op het verloop van het groeiproces. Verder zou vergelijking met andere soorten van groei (met name lineaire en kwadratische) mogelijk moeten zijn op hetzelfde moment.

Copyright 2003 WisWeb