Tegels leggen

Tegels leggen: Bediening en bedoeling

Met het programma kunnen leerlingen vloertjes maken met tegels van allerlei vormen. De opdracht is een vorm te bedenken waarbij de tegels aan elkaar passen zonder dat er gaten overblijven. Het is mogelijk de tegels te draaien. Het gaat in de taak om redeneren met symmetrie.
Zie ook het applet "Tegelpatronen" met opdrachten bij dit applet.

Bediening

screendump

Ontwerp je eigen tegel en maak er een vloertje mee. Bedenk een vorm waarbij er geen gaten overblijven tussen de tegels. Je kunt de tegels draaien.

Bedoeling

Tegelpatronen zijn een intrigerend onderzoeksonderwerp. Dat je vierkante tegeltjes netjes tegen elkaar aan kunt leggen spreekt voor zich, maar met andere vormen lukt het ook. Wel moet er altijd een bepaalde regelmaat in het patroon zitten, een bepaalde vorm van symmetrie.
Het programma is zo gemaakt dat de tegels in vier standen gedraaid kunnen worden. Kinderen zullen waarschijnlijk eerst met tegels komen waarbij de tegel alleen 180 graden gedraaid hoeft te worden.
Steeds is het de vraag hoe je kunt 'bewijzen' dat je een hele vloer vol kunt leggen zonder gaten. Soms zien leerlingen al na een paar tegels dat het mogelijk is het patroon voort te zetten, maar vaak kost dat meer moeite. En soms lijkt het direct duidelijk dat je een aansluitend patroon kunt maken, maar is het lastig om dat ook echt te bewijzen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de tegel in de vorm van een plus-teken die bij een van de opdrachten genoemd wordt. Om met zulke tegeltjes een net vloertje te maken moet je ze op heel systematische manier neerleggen.
Een vraag waar leerlingen misschien mee komen is of het patroon ook zo moet zijn dat het werkveld - een rechthoek - helemaal vol raakt zonder dat er aan de randen stukken van de tegels wegvallen. De voorbeelden bij de opdrachten laten zien dat die eis niet geldt; wat telt is of het patroon in principe eindeloos voortgezet kan worden.

Copyright 2003 WisWeb