Stippel-algebra

Stippel-algebra: Bediening en bedoeling

Stippel-algebra is een applet waarmee stippelfiguren kunnen worden gemaakt en gewijzigd. De aantallen stippels die worden gebruikt, worden door het applet geteld. Het applet is ontwikkeld naar aanleiding van een artikel van Martin Kindt in de Nieuwe Wiskrant (Discrete algebra, Nieuwe Wiskrant, 19e jaargang nr. 4, juni 2000).
Bij het applet horen ook opdrachten, zie applet Stippel-algebra opdrachten.

Bediening

Rechts op het scherm staan checkboxes waarmee verschillende opties geselecteerd kunnen worden: á teken/verwijder stippen: in deze toestand veroorzaakt klikken op een leeg hokje een stip (in de onderin gekozen kleur), klikken op een hokje met stip laat de stip verdwijnen. Ga je ook slepen (na de klik dus) dan verschijnen er meer stippen (als je op een leeg hokje begon) of verdwijnen er stippen (gummen dus, als je op een vol hokje begon). á teken/verwijder blok: in deze toestand veroorzaakt klikken en slepen een (rechthoekig) blok stippen, slepen over een blok met stippen laat de stippen verdwijnen. Je tekent als je klikt (en dan sleept) op een leeg hokje, je gumt als je klikt (en dan sleept) op een vol hokje. Hier is het hele hokje "klikgevoelig". Selecteren/deselecteren Hokjes en blokken van hokjes (met of zonder stip) kunnen geselecteerd worden voor verdere bewerking (zie verderop). De geselecteerde hokjes worden lichtgrijs. Ook wordt de kleinste rechthoek zichtbaar van het totaal aantal geselecteerde hokjes. á (de)selecteer hokjes: om losse hokjes te (de)selecteren á (de)selecteer blok: om blokken van hokjes te (de)selecteren
Bewerken van de selectie
Als er stippen (of hokjes) geselecteerd zijn, verschijnt er een aantal bewerkingsopties. Het principe is eenvoudig: kies een bewerkingsoptie en klik op de selectie waar je de bewerking op wilt toepassen. De bewerking wordt alleen toegepast op hokjes met een stip erin.

Bewerkingsopties
á verplaats: klik op de selectie en sleep deze met de muis naar de nieuwe plek
á kopieer: klik op de selectie en sleep deze met de muis naar de plek waar de kopie terecht moet komen
á roteer 90 graden: klik op de selectie die vervolgens 90 graden (rechtsom) wordt geroteerd

á spiegel horizontaal: klik op de selectie die vervolgens horizontaal wordt gespiegeld
á spiegel verticaal: klik op de selectie die vervolgens verticaal wordt gespiegeld

Drie knoppen:
á alle stippen weg: maakt het hele scherm schoon.
á deselecteer alles: maakt alle selecties ongedaan
á tellen: de teloptie staat los van alles en kan aan en uitgezet worden. Geteld worden de stippen van elke kleur en het totaal aantal stippen. NB: als er hokjes geselecteerd zijn, worden alleen de stippen in de geselecteerde hokjes geteld.

Extra optie:
á kies je een andere kleur wanneer er hokjes geselecteerd zijn dan veranderen alle geselecteerde hokjes met stippen in die kleur.

Een voorbeeld:
het maken van V-getallen
Start linksboven met de 3-V in rood, selecteer, kopieer een stukje naar rechts, kies blauw (dit maakt de kopie blauw) en voeg 2 stippen toe voor de 5-V. Selecteer die erbij en kopieer weer, etc.
Tellen geeft nu de totalen van de stippels in de opeenvolgende patronen.

Bedoeling

De bedoeling van dit applet is om figuren en patronen te maken met verschillende kleuren stippels. Het aantal stippels van elke kleur wordt geteld en weergegeven in de vakjes onderaan het scherm.
Door bijvoorbeeld opeenvolgende patronen in telkens een andere kleur te maken kunnen de getallen onderin gebruikt worden om de regelmaat te ontdekken en die met behulp van een formule te beschrijven.

Copyright 2003 WisWeb