Rijen

Rijen: Bediening en bedoeling

Met dit applet kunnen rijen worden gemaakt en onderzocht (verschilrij, somrij, ...)

Bediening

In het appletscherm staat links een rij (onder 'uitkomst'). Rechts daarvan is een werkblad. Een rij kan met de muis naar het werkblad versleept worden. Als er een bewerking plaatsvindt op een rij, dan komt de uitkomst-rij weer links onder 'uitkomst' te staan. Ook deze rij kan dan weer op het werkblad worden geplaatst. Met de knop 'maak werkblad leeg' kan het werkblad leeggemaakt worden.

Elke rij heeft een etiket met daarop de beschrijving van de rij. Als het applet wordt opgestart staat er links een rij met N op het etiket: 1,2,3,4É Rechts op het etiket staat een pijltje naar beneden. Als hier op geklikt wordt, verschijnt er een drop-down menu met de volgende mogelijkheden:

- Bereken een rij van verschillen
- Bereken een rij van sommen
- Bereken een rij van verhoudingen
- Teken de rij in een nieuwe grafiek: de rij wordt met driehoekssymbolen in een grafiek afgebeeld
- Voeg de rij toe aan een grafiek: de rij komt in een grafiek te staan waar al een of meerdere rijen staan afgebeeld

Via de menubalk bovenin kunnen een aantal verschillende manieren gekozen worden om een rij weer te geven:

- Getallenweergave: geef de rij in breuken of in decimalen
- Opties: toon de verschillen/ verhoudingen voorwaarts of achterwaarts
- Opties: geef de somrij vanaf term 0 of vanaf term 1

Via de knoppen onderin kan gekozen worden vanaf welke N de rij getoond moet worden en hoeveel decimalen de getallen in de rij hebben. Bij gehele getallen wordt niet meer dan 1 decimaal getoond. Getallen met veel decimalen kunnen nader bekeken worden door er met de muis overheen te gaan. In het venster rechts onderin verschijnt dan het getal afgerond op 13 decimalen.

De beschrijving van een rij kan ook via het toetsenbord op het etiket worden ingevuld. Hierbij kunnen reguliere rekenexpressies gebruikt worden, zoals +, -, *, /, ^, ( en ). De verschilrijen worden aangegeven door D, de somrijen door S en de verhoudingsrijen door R. De S wordt op het etiket weergegeven met de griekse Sigma en de D met Delta. Er mogen ook kleine letters gebruikt worden: n, d, s, r.

Bedoeling

Met dit applet kunnen rijen worden gemaakt, zoals verschilrijen of somrijen. Verwante applets zijn 'Stroken', 'Stroken met breuken' en 'Stroken met etiketten'.

Copyright 2003 WisWeb