Vergelijkingen oplossen met weegschaal, DEMO

Vergelijkingen oplossen met weegschaal, DEMO: Bediening en bedoeling

Bediening

In het appletscherm staat een werkblad met een vergelijking om op te lossen. Onderaan staan rode stippen voor het aantal opgaven.

Door steeds aan beide kanten dezelfde bewerking uit te voeren, kan een vergelijking worden opgelost. Met de rode knoppen (bovenin) kan een bewerking worden gekozen:

- optellen (+)
- aftrekken (-)
- vermenigvuldigen (x)
- delen (:)
- haakjes weghalen
- termen optellen
-is gelijkwaardig met (Pijl naar beneden) Vul zelf een mogelijke formule in - een stap terug (Pijl omhoog)

Met behulp van het toetsenbord kan de bewerking verder ingevuld worden. De knoppen linksboven het werkblad maken het mogelijk om ook wortels, machten, breuken en haakjes te gebruiken. Na een return wordt de bewerking uitgevoerd. Let op: het is alleen mogelijk om te delen of te vermenigvuldigen met een getal, delen of vermenigvuldigen met een expressie als '2x' is niet toegestaan.

Met de knoppen met de nummers (onderin) wordt een vergelijking gekozen. Als de oplossing van een vergelijking is gevonden, komt er een groen krulletje op het werkblad te staan. De knop met het nummer van de vergelijking wordt dan ook groen.

Bedoeling

Met dit applet kunnen vergelijkingen worden opgelost met de weegschaalmethode. Verwante applets zijn 'Vergelijkingen oplossen met bordjes' en 'Vergelijkingen oplossen weegschaal'.

Copyright 2003 WisWeb