Vergelijkingen oplossen met bordjes, DEMO

Vergelijkingen oplossen met bordjes, DEMO: Bediening en bedoeling

Dit applet kan worden gebruikt voor het oplossen van vergelijkingen met de bordjesmethode.

Dit applet is speciaal voor het WELP-project ontwikkeld.

Bediening

In het appletscherm staat rechts een werkblad om vergelijkingen op te lossen. Aan de linkerkant van het scherm staat een tekst met uitleg, daaronder is ruimte voor het zelf maken van een vergelijking.

Selecteer een gedeelte van de vergelijking. Dit gedeelte komt onder de eerste vergelijking te staan. Nu kan de waarde van dit gedeelte rechts van het =-teken worden ingevuld. Dit kan met behulp van het toetsenbord en de knoppen linksboven het werkblad (wortels, machten, breuken, haakjes). Druk op Enter als de waarde ingevuld is. Als de vergelijking goed is komt er een groen krulletje bij te staan. Als de vergelijking fout is komt er een rood kruisje bij te staan. Ga net zo lang door met selecteren en invullen totdat de waarde van x gevonden is. Als de vergelijking is opgelost, wordt de knop met het nummer van de vergelijking (onderin) groen.

Met de knop 'opnieuw' kan opnieuw begonnen worden.
Met de knoppen met de nummers (onderin) wordt een vergelijking gekozen.

Het is ook mogelijk om zelf vergelijkingen te maken en die op te lossen. Als op de knop 'Zelf een vergelijking maken' wordt gedrukt, verschijnt er linksonder op het scherm een kleiner werkblad waar een vergelijking kan worden samengesteld. Ook nu is het weer mogelijk om wortels, machten, breuken en haakjes te gebruiken. De knop 'voeg toe' zorgt ervoor dat de gemaakte vergelijking op het grote werkblad komt te staan. Nu kan de vergelijking worden opgelost.

Bedoeling

Met dit applet kunnen vergelijkingen worden opgelost met de bordjesmethode.
Verwante applets zijn 'Vergelijkingen oplossen met weegschaal' en 'Vergelijkingen oplossen: spel'.

Copyright 2003 WisWeb