Haakjessommen oppervlaktemodel, DEMO

Haakjessommen oppervlaktemodel, DEMO: Bediening en bedoeling

Met dit appet kan geoefend worden in het herschrijven van formules (expressies) zonder haakjes. Als hulp kan het oppervlaktemodel gebruikt worden.

Bediening

Typ de functievoorschriften klik op 'kijk na'om te kijken of je het goed hebt gedaan.
Bij een correct resultaat, krijg je een groene krul en anders een rood kruis. Probeer het dan nog een keer (klik op 'opnieuw').

Er bevinden zich vier knoppen links bovenaan het applet. Dit zijn (van links naar rechts):
-wortel trekken
-machtsverheffen
-delen
-zet tussen haakjes
De tekens worden geplaatst op de plek waar de cursor op dat moment staat.

Als je een vergelijking aanklikt verschijnt rechts een knop 'bekijk'. Klik hierop om met behulp van het oppervlaktemodel de formule zonder haakjes te krijgen.

Bedoeling

De bedoeling van dit oefen-applet is de vaardigheid in het werken met haakjes te vergroten en het inzicht in het werken met haakjes betekenis te geven door de relatie met het oppervlaktemodel duidelijk te leggen.

Dit applet volgt op "oppervlakte algebra". Er staat een rij van 10 produkten (rechthoeksformules). Gevraagd wordt naar de vorm zonder haakjes (stukjesformule).
-Daarbij kan de leerling via de knop "bekijk" de bijbehorende oppervlakte in beeld brengen en op die manier teruggrijpen naar het oppervlaktemodel als dat nodig is.
- Het is de bedoeling om pas na het maken van die 10 opdrachten de nakijkknop te gebruiken. Een soort uitgestelde feedback.
- Er wordt dan ook een score gegeven. Die score wordt bepaald adhv het aantal goede oplossingen, maar wordt ook beinvloed door het aantal keren hulp dat wordt gevraagd. Ook het vaker gebruiken van de nakijkknop kost punten. (Het bijhouden van de score kan via de html ook worden uitgezet. Zeker in het begin wil je het bekijken van het model eerder stimuleren dan afstraffen).
- Er wordt ook gekeken of het antwoord korter kan worden opgeschreven (bijv 5x ipv 2x+3x) Als het nog korter kan, dan verschijnt er geen groen krulletje, maar een oranje vinkje.
- De opdrachten zijn elke keer bij het opstarten iets anders (een soort random keuze).
- Bij het gebruik van de onieuwknop krijg je ook een nieuwe lijst.

Copyright 2003 WisWeb