Vergelijkingen oplossen, kwadratisch, DEMO

Vergelijkingen oplossen, kwadratisch, DEMO: Bediening en bedoeling

Dit applet kan worden gebruikt voor het oplossen van verschillende soorten vergelijkingen (kwadratisch, wortel, ...) met de weegschaalmethode.

Bediening

In het appletscherm staat een werkblad om vergelijkingen op te lossen. Aan de linkerkant van het scherm staat een tekst met uitleg, daaronder is ruimte voor het zelf maken van een vergelijking.

Door steeds aan beide kanten dezelfde bewerking uit te voeren, kan een vergelijking worden opgelost. Met de rode knoppen (bovenin) kan een bewerking worden gekozen:

- optellen (+)
- aftrekken (-)
- vermenigvuldigen (x)
- delen (:)
- haakjes weghalen
- termen optellen
- Ontbindknop:
Er wordt een ontbinding gezocht en indien mogelijk uitgevoerd, zowel op de linkerkant als de rechterkant van de vergelijking. Alleen eenvoudige ontbindingen zoals die ook in de les behandeld worden, worden uitgevoerd. Geen ontbindingen dus met breuken ed.
- Wortelknop:
Wanneer aan de ene kant een kwadraat staat en aan de andere kant een positief getal, dan wordt de vergelijking gesplitst in twee nieuwe vergelijkingen (... = wortel() of... = -wortel()).
- Splitsknop:
Wanneer aan de ene kant een ontbinding staat en aan de andere kant 0, dan wordt de vergelijking gesplitst in twee nieuwe vergelijkingen (factor1 = 0 of factor2 = 0).
- is gelijkwaardig met (pijl naar beneden):
Vul zelf een mogelijke formule in.
- ga een stap terug (pijl omhoog)

Met behulp van het toetsenbord kan de bewerking verder ingevuld worden. De knoppen linksboven het werkblad maken het mogelijk om ook wortels, machten, breuken en haakjes te gebruiken. Na een return wordt de bewerking uitgevoerd. Let op: het is alleen mogelijk om te delen of te vermenigvuldigen met een getal, delen of vermenigvuldigen met een expressie als '2x' is niet toegestaan.

Met de knoppen met de nummers (onderin) wordt een vergelijking gekozen. Als de oplossing van een vergelijking is gevonden, komt er een groen krulletje op het werkblad te staan. De knop met het nummer van de vergelijking wordt dan ook groen.

Het is ook mogelijk om zelf vergelijkingen te maken en die op te lossen. Als op de knop 'Zelf een vergelijking maken' wordt gedrukt, verschijnt er linksonder op het scherm een kleiner werkblad waar een vergelijking kan worden samengesteld. Ook nu is het weer mogelijk om wortels, machten, breuken en haakjes te gebruiken. De knop 'voeg toe' zorgt ervoor dat de gemaakte vergelijking op het grote werkblad komt te staan. Nu kan de vergelijking worden opgelost.

Bedoeling

Met dit applet kunnen vergelijkingen worden opgelost met de weegschaalmethode. Verwante applets zijn 'Vergelijkingen oplossen met bordjes' en 'Vergelijkingen oplossen: spel'.

Copyright 2003 WisWeb