Vergelijkingen oplossen met weegschaal: spel, DEMO

Vergelijkingen oplossen met weegschaal: spel, DEMO: Bediening en bedoeling

Dit applet is een spelvariant van het applet voor het oplossen van vergelijkingen met de weegschaalmethode.
Applet is nog in ontwikkeling.

Bediening

In het appletscherm staat rechts een werkblad om vergelijkingen op te lossen. Aan de linkerkant van het scherm staat een tekst met uitleg, daaronder is ruimte voor het zelf maken van een vergelijking.

Door steeds aan beide kanten dezelfde bewerking uit te voeren, kan een vergelijking worden opgelost. Met de rode knoppen (rechts bovenin) kan een bewerking worden gekozen:

- optellen (+)
- aftrekken (-)
- vermenigvuldigen (x)
- delen (:)
- haakjes weghalen
- termen optellen
-is gelijkwaardig met (Pijl naar beneden)
Vul zelf een mogelijkheid in
- een stap terug (terug)
- hulp
gaat van je punten af!

Met behulp van het toetsenbord kan de bewerking verder ingevuld worden. De knoppen linksboven het werkblad maken het mogelijk om ook wortels, machten, breuken en haakjes te gebruiken. Na een return wordt de bewerking uitgevoerd. Let op: het is alleen mogelijk om te delen of te vermenigvuldigen met een getal, delen of vermenigvuldigen met een expressie als '2x' is niet toegestaan.

Met de knoppen met de nummers (onderin) wordt een vergelijking gekozen. Als de oplossing van een vergelijking is gevonden, komt er een groen krulletje op het werkblad te staan. De knop met het nummer van de vergelijking wordt dan ook groen.

Het is ook mogelijk om zelf vergelijkingen te maken en die op te lossen. Als op de knop 'Zelf een vergelijking maken' wordt gedrukt, verschijnt er linksonder op het scherm een kleiner werkblad waar een vergelijking kan worden samengesteld. Ook nu is het weer mogelijk om wortels, machten, breuken en haakjes te gebruiken. De knop 'voeg toe' zorgt ervoor dat de gemaakte vergelijking op het grote werkblad komt te staan. Nu kan de vergelijking worden opgelost.

Bedoeling

Gebruik de weegschaalmethode om de vergelijking op te lossen.

Copyright 2003 WisWeb